Bali en de rest van Indonesië zijn voorlopig off-limits. Maar gelukkig wonen wij in West, waar zaken als Bar Hout en Café DS dit land op een erepodium hebben gezet.
Als je van Indonesisch eten houdt, heb je in West niets te klagen. Zo kun je voor Bali-vibes terecht bij Benji’s op de Baarsjesweg. Voor gerechten met een scheut Sulawesi kun je aankloppen bij een nieuwkomer in de Jan Evertsenstraat: De Indo van Jan Eef. Het grootste snackassortiment? Makassar in de Sam van Houtenstraat, natuurlijk! De afgelopen tijd zijn er nog twee initiatieven opgedoken. Dit zijn ze.
Indo Streetfood in Houthaven
Van 4 tot en met 8 augustus staan er bij Bar Hout in Revaleiland twee Indonesische dames te koken. Ze maken dan ‘Houtentieke Indonesische Streetfoodgerechten’ die je in de zaak kunt eten of ophalen. Javaanse kippensoep of gado gado om mee te beginnen. Als hoofdgerecht een schotel van witte rijst met onder meer rendang, kipsaté, gebakken tempeh en sayur urap (groentegerecht met kokosmelk). De schotel wordt geserveerd in een bananenblad. Zelfgemaakte sambal en kroepoek erbij. Er is ook een vegetarische variant van deze schotel. Daarnaast zijn er twee schotels speciaal voor kinderen.
Kip in kokossaus (ajam opor) in De Baarsjes
Bij De School in de Jan van Bremenstraat kun je uitgebreid dineren, maar je kunt het ook wat eenvoudiger aanpakken. Wil je dat laatste dan is Café DS de plek waar je moet zijn. In de keuken daarvan staat een hoogvlieger te koken. Boris heet hij, een twintiger met Indisch bloed en een cv om van te smullen. Behalve bij Blauw aan de Amstelveenseweg heeft hij gewerkt bij Ron Gastrobar Indonesia in Ouderkerk. Zijn leermeester was Agus Hermawan, die bij Blauw de scepter heeft gezwaaid, voordat hij overstapte naar Ron Gastrobar Indonesia.
Boris’ vader zit trouwens ook in ‘het vak’. Hij kookt voor Café Kadijk aan het Kadijksplein. Een van de bestsellers van dit Indische eetcafé zijn de eitjes à la tante Bea, met garnalen en petehbonen in een pittige kokossaus. Het eitje in kemirisaus dat Boris in Café DS maakt is daarop geïnspireerd. Dit eitje is als bijgerecht te bestellen, maar is ook te bestellen op een (lunch)broodje, inclusief bieslook en kewpiemayonaise.
Van de collectie broodjes word ik behoorlijk blij. Een kippendijtje in pittige tamarindesaus met atjar tjampoer op je brood? Hoera! Babi ketjap is natuurlijk ook niet mis. Of toch maar gefrituurde tempeh? Bij de grotere gerechten valt mijn oog meteen op een van de lekkerste gerechten uit de Indonesische keuken: ajam opor, kippendijen gegaard in kokosmelk. Boris doet hier behalve koriander ook appel bij. Het was een van de signature dishes van mijn Indische moeder; fluweelzacht vlees, delicate smaak. Je proefde de liefde waarmee ze het had gemaakt. Heel benieuwd hoe de kip van Boris smaakt. Hij ontdekte het gerecht op een van zijn vele reizen door Indonesië, en wel in het geweldige Yogyjakarta. “Ik at daar graag nasi gudeg, een lokale specialiteit. Er zat dan altijd ajam opor bij.” Bij Café DS kun je deze kip eten met witte rijst of – nog beter – nasi kuning, gele rijst. Oerapan, warme groenten met gekruide kokosrasp, staat op de kaart en past er ook goed bij.