24 uur feesten in Radion

Hoogstins2024

Nieuw-West gaat bruisen. Na de zomer krijgt RADION als het goed is een 24-uursvergunning. In het oude gebouw van ACTA kan straks het klokje rond van alles ‘beleefd’ worden, als het aan de mensen van Radion ligt. Het rauwe gebouw aan de Louwesweg is niet te vergelijken met clubs in de binnenstad. Staas Lucassen, één van de vijf oprichters, licht tegenover De Westkrant alvast een tipje van de sluier op.

Vijf initiatiefnemers met verschillende achtergronden, hoe vullen jullie elkaar aan?

,,Ik beschik over kennis over vergunningen, evenementen en relaties. Hierdoor treed ik vaak op als het gezicht van RADION. Mijn directe collega’s hebben een achtergrond in de cultuur- of horeca sector. Op deze manier ondersteunen we elkaar op alle nodige lagen. Het totaalplaatje is onze kracht. Daarnaast heb ik met een van mijn collega’s al eerder samengewerkt. Wij waren de initiatiefnemers van Pand 14.’’

Waarom hebben jullie voor een locatie in Nieuw-West gekozen?

,,Er gebeurt vrij weinig in dit gebied. Voor het café is dit een plus, want er zijn weinig concurrenten. Daarnaast kunnen wij iets nieuws bieden aan dit stadsdeel en zo de inwoners meekrijgen. Er is behoefte aan dit soort initiatieven. In het begin waren mensen voor én tegen. Sommigen waren bang voor overlast van jongeren. Gelukkig viel dit mee. Anderen zijn juist heel blij met deze belevingshoreca. In de buurt zijn veel afhaaltentjes, maar niet een plek waar je gezellig de wijn opentrekt. Dat is in RADION anders.”

Wat zijn de plannen voor Radion nu de 24-uursvergunning binnen is?

,,Ik verwacht dat de vergunning wordt afgegeven in augustus. Tot die tijd zal er niks veranderen. Daarna werken wij aan een 24-uursbeleving. RADION heeft vier zalen. We hebben de grote zaal, waar vijfhonderd mensen in passen. Hier worden wekelijks feesten gegeven. Verder is er een casco expositieruimte, die verhuurd wordt voor zakelijke presentaties, yoga en exposities. Daarnaast hebben we het eetcafé, waar men kan eten en kleine feestjes vieren. En de vierde ruimte, die in september af zal zijn, is een theater/filmzaal waar we onder andere filmmarathons willen organiseren. Deze vier totaal verschillende ruimtes maken van Radion een cultureel centrum.”

Wat is een voordeel van de 24-uursvergunning?

,,Als feesten in RADION afgelopen zijn om vijf uur, vertrekken de meeste mensen tegelijkertijd. Een 24-uursvergunning zorgt ervoor dat bezoekers op verschillende tijden gaan, want er is geen eindtijd. Daardoor is er minder overlast. Afgelopen periode hebben wij vaak verruimingen van sluittijden aangevraagd bij de gemeente. Die kregen wij toegewezen, wat betekende dat wij om zeven uur mochten sluiten. We zagen meteen dat het goed werkte.”

 Hebben Amsterdammers behoefte aan horeca die 24 uur per dag open is?

,,Ja, ik denk het wel. Mensen willen niet beperkt worden in hun tijd. Zij willen vrij zijn om naar de film te gaan om drie uur ’s nachts of een koffie te drinken. Of juist een nacht doorslapen tot zeven uur en dan uitgaan. 24-uurs horeca is een verrijking voor Amsterdam omdat mensen zelf kunnen bepalen wanneer zij wat doen.”

Hoe onderscheidt Radion zich van de andere locaties met deze vergunning?

,,Radion biedt meer cultuur. Veel van de locaties (Cruquiusgilde, Toren Overhoeks, Tolhuistuin en een nog te openen club in West) zijn uitgaanslocaties. Wij bieden in vier ruimtes diverse programma’s. Wel moet ik zeggen dat de hele vergunning nog in de beginfase zit. Hierdoor moeten wij kijken of mensen dit willen en of het financieel haalbaar is. Over een langere tijd kan beoordeeld worden of 24-uurshoreca werkt. Ik heb geen idee welke kant het op gaat, maar zo lang het aanbod er niet is, kunnen we er ook niet achter komen.”

Denk je dat het goed is dat er een maximum aan 24-uursvergunningen is?

,,Een uitgebreid team onderzoekt welke locaties geschikt zijn. Het streven was tien, maar dat is niet mogelijk gezien alle eisen. Het team kijkt onder andere naar locatie en parkeergelegenheid. De ligging heeft bij ons een grote rol gespeeld. De gemeente wil dat niet alles in het centrum zich afspeelt, want daar is het simpelweg te klein voor. Mensen moeten ook naar andere stadsdelen trekken voor evenementen zodat Amsterdam kan groeien. Hierdoor geeft de gemeente plekken, zoals Radion, de kans om verder te gaan met ontwikkelen.”

DeWestkrant