In De Hallen en directe omgeving vind je alles wat je hartje begeert. Er zijn redenen in overvloed om er nóg vaker heen te gaan.
- In de stoelen van de Filmhallen* zit je zacht en ruim en kun je kiezen tussen blockbusters en arthouse-films. Italiaanse koekjes (cannoli) kopen in het café en/of nootjes van Gotjé en kláár ben je.
- Voor een écht Argentijns pasteitje moet je naar Baires Empanadas aan de Bilderdijkkade gaan. De San Telmo (rundergehakt, rozijnen, olijven, paprika, kaneel) is een klassieker. De Amagro (zoete aardappel, mais, spinazie, amandelroom, cayenne, komijn) is een van de nieuwkomers.
- Nu Fabus (Oost-Europese wijn) is geland in de De Clercqstraat is er rond De Hallen een heuse wijn-driehoek ontstaan, waar Bar Centraal en Five Brothers Fat ook in zitten. Hop van bar naar bar!
- In de Foodhallen* heb je meer ruimte dan vóór corona en kun je nu soepeler en sneller aan je trekken komen. Wat je er kunt eten? Eh, wat niét? Hollandse gehaktballen, Indiaas streetfood, Chinese dim sum, Franse taartjes, Mexicaanse happen met Peruviaanse invloeden et cetera et cetera.
- Je boodschappen doe je natuurlijk op de Ten Katemarkt, waar het aanbod ruim is en je geld méér waard is.
- Amper geld, maar wél een exclusieve kledingsmaak? Ga dan naar Indianaweg in de Kinkerstraat voor vintage met cachet.
- De eerste hummusbar van West? Check Yummy Humus in de Kinkerstraat.
- Flexwerken kun je opperbest in de Kanarie Club* of in Café Belcampo* van de uiterst sympathieke Gary Feingold. Deze wereldburger lanceerde in 1993 de muffin in Amsterdam, sindsdien is dit cakeje niet meer weg te denken uit elk zichzelf respecterend koffietentje.
- Je zou er bijna voorbijlopen: Paul Année in de Bellamystraat. En dat zou zonde zijn. Want: in deze bakkerij wordt al sinds 1966 op ambachtelijke wijze brood gebakken van onbespoten meel. Natuurdesem-zonnepitbrood, krentenbrood, kaasvlinders, haverkoeken, appeltasjes en dadeltaart. Je vindt het allemaal in deze pijpenla.
- Rondstruinen bij boekhandel Hoogstins in de Kinkerstraat is altijd een goed idee. Je vindt er de mooiste agenda’s, de lekkerste kookboeken en een overzichtelijke selectie fictie en non-fictie – deels met recensies van de medewerkers.
- In de Nicolaas Beetsstraat runt een allerliefst Italiaans-Braziliaans stel Colibri Gastrobar. De gerechten zijn er net zo kleurrijk als het interieur. Laat een Bloody Mary Salade aanrukken (campari, tomaten, olijven, komkommerschuim, burrata), een Braziliaanse steak of een Politically Correct BBQ (gegrilde groenten, kokosrijst, guacamole en chimichurri).
- Voor het beste ambachtelijke ijs van de stad is Massimo Gelato hét adres. Deze Italiaan zat al in De Pijp, maar zit nu ook in West, namelijk in de Jan Hanzenstraat, dichtbij de Spaghetteria. Wat voor ijs je ook kiest, elke bol is top, zoals het ricotta-vijgenijs.
- Cadeau nodig? The Maker Store* grossiert in unieke, lokale producten.
- Foodies gaan uit hun dak van een cadeau uit kookwinkel Meesterslijpers in de Kinkerstraat.
- Berry aan de Bilderdijkkade heeft een hoog millennialgehalte. Best logisch met al die verantwoorde, maar lekkere baksels als bananenbrood (suikervrij), appel-haverkoeken (vegan, suikervrij) en tomatenbrood (vegetarisch). Interieur met huiskamervibes, goed terras ook.
- Om haring te happen, ga je natuurlijk naar de viskraam op de Bilderdijkstraat. De oprichters, Jan en Eva Schilder, zijn in juli met pensioen gegaan. Inmiddels bestiert een jonger stel uit Volendam de kraam.
- De Volkskruidentuin in de Kinkerstraat is al jaren een begrip onder foodies, die graaien tussen bakjes en zakjes met (gedroogde) kruiden en specerijen in alle kleuren van de regenboog. Een belevenis!
- De cocktails van Branie in de Ten Katestraat zijn wereldberoemd in Amsterdam, maar de happen zijn ook zeker niet mis. Denk aan een gestoomd broodje met soft shell crab, saté van geit, pittige won ton met varkensgehakt en ceviche van zeebaars met kokosnoot en granaatappel.
- Bij Parakeet in de Douwes Dekkerstraat shaken ze ook cocktails voor je. Voor erbij vind je nacho’s in alle soorten en maten, plus uiteenlopende toppings.
- Café Panache in de Ten Katestraat serveert een driegangenmenu met ingrediënten van de markt. Ook kun je er prima à la carte eten en borrelen met oesters, loempia’s met eend, mais van de BBQ en bitterballen.
- Bij Church of Labels* vind je de mooiste kledingstukken voor elk moment, inclusief de juiste hakken, sieraden en tassen erbij. Deze ‘kerk’ heeft twee ruimtes: één om het nieuwste van het nieuwste te scoren en één om je te laven aan afgeprijsde stukken.
- Een beetje jeans-fan komt minstens één keer per week in het Blauwe Walhalla, ook bekend als Denim City*.
- Karavaan op het Kwakersplein heeft het mooiste terras in dit gebied. Je kunt er ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Qua diner moet je denken aan pita’s, pizza’s, burgers, maar ook aan een mosselpannetje en entrecote met friet.
- Zin in een speciale markt? Dikke kans dat er in de Hannie Dankbaarpassage* weer een leuke is. Op 5 september is er bijvoorbeeld een Kloffiemarkt en op de zesde een Kids Goodies Market.
*= in De Hallen