11x piekfijn dineren op z’n Frans in Amsterdam-West

Edita. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Van donderdag 26 september tot en met dinsdag 1 oktober vindt de zesde editie van het Franse filmfestival Tapis Rouge plaats. Mocht je een bezoek aan de Filmhallen of LAB 111 willen combineren met een Frans diner, dan weten wij raad.

Tapis Rouge trekt ruim vierduizend bezoekers per jaar. Gelet op het aantal bezoekers is dit filmfestival het belangrijkste Franse culturele evenement in Nederland. Elk jaar worden er twintig films vertoond in zestig sessies. Alle films in het programma zijn previews. Sommige films zijn ‘exclusives’: ze worden niet in Nederland gedistribueerd. Dagelijks zijn er speciale avonden met regisseurs en acteurs. Het festivalprogramma is vrij overweldigend. Dit artikel tipt vijf favorieten, misschien helpt het je op weg.

De meeste films van Tapis Rouge worden vertoond op twee plekken: De Filmhallen (Hannie Dankbaarpassage 12) en LAB 111 (Arie Biemondstraat 111). Deze bioscopen zitten allebei in Oud-West. Vanaf deze centrale plek is het ‘simple comme bonjour’ om een passende eetstek te vinden.

1. Café-restaurant Amsterdam, Watertorenplein 6 
Bouillon Chartier in Parijs is de inspiratiebron geweest voor dit iconische restaurant in Westerpark. De eenvoudigste gerechten vind ik er persoonlijk het lekkerst, zoals de steak frites en coq au vin blanc. Hoewel de schalen met fruits de mer ook mega verleidelijk zijn. De madeleines zijn er zo subliem, dat ik er ooit een ode aan heb geschreven.

2. Café Beurre, Van Limburg Stirumstraat 115
Rap na de opening in 2022 liep het al storm bij deze vegetarische wijnbar met een Frans accent. Inmiddels is de zaak niet meer weg te denken uit Westerpark. Ik at er onder meer een tarte tatin van witlof met gorgonzola dulce, maar het kan ook zomaar zijn dat de kok een millefeuille (tompouce) van aardappel maakt met een kastanjecrème en saus van comté. Restaurantgids Gault & Millau noemt Café Beurre ‘een cosy bistro’ en is enthousiast over de romige boterbonen met ‘escargot’ saus en croutons. Volgens deze gids is het dessert van geflambeerde crêpe met bloedsinaasappel, banketbakkersroom en Grand Marnier een aanrader.

3. Café Felperlaan, Hoofdweg 141
Dit jaar transformeerden Lila en Benten Restaurant Felperlaan in Café Felperlaan. “Ik heb gemerkt dat ik me prettiger voel in een bistro-achtige setting: eenvoudig, geen opsmuk”, zei Lila hierover. Een laagdrempeligere zaak zou bovendien beter aansluiten bij de buurt: De Baarsjes en omgeving. Sinds 1 mei kunnen buurtbewoners oesters, charcuterie en eieren met mayo soldaat maken. Om vervolgens door te stomen met een geroosterd piepkuiken, entrecote, vis van de dag of spitskool met pastinaakcrème, linzen, hazelnoten en een botersaus met dragon.

4. Cantine de Caron, Pazzanistraat 8
Dé plek voor een piepkuiken om je vingers bij op te eten: boterzacht vlees en een velletje om door een ringetje te halen. In deze prachtzaak in Westerpark eet je op niveau en verveel je je geen seconde. Zien en gezien worden, is hier het motto.

5. Compartir, Spaarndammerstraat 49
Als je wilt eten in een onmiskenbare Franse setting met een vleugje oh là là, zit je goed in dit restaurant in Westerpark. Voor elke hapje op de kaart is er wel een perfecte Franse wijnmatch. Of je nu gaat voor in beurre noisette gebakken rettich (tuinradijs) met groene curry en shisoblad, geroosterde bloemkool met zure room, vijgen en vijgenolie of rogvleugel met beurre blance, kokkels en doperwten.

6. Edita, Jan van Galenstraat 92H
Dit buurtrestaurant in Bos en Lommer is een plek waar je wilt wonen. Warme kleuren zetten hier de toon. Schilderijtjes, spiegels en filmposters aan de muur, gebloemde vintage borden op de tafels, overal kaarsen en vaasjes met verse bloemen. Het is hier hartstikke knus en er rollen ook nog eens Franse lekkernijen uit de keuken. Ik smulde er van een geconfijte zwartpootkip met seizoensgroenten, maar misschien voel jij meer voor een lamsschenkel met jus de veau of een koningpaddestoel met raapstelen. Qua bite zie ik de hartige éclair met kippenlever wel zitten.

7. Gertrude, Bosboom Toussaintstraat 28H
Dit intieme restaurant in de meest Franse straat van West voert een kaart met een Frans accent. Vanzelfsprekend zijn er oesters van de partij, bijvoorbeeld met basilicum, vijg en balsamico. Chef Amadou laat gamba’s in de pan glijden, Hollandse garnalen en forel. Ook met groenten kan hij uit de voeten, getuige de combi van spitskool, kweepeer, appel, tomaat en mosterd.

8. Le French Café, Admiraal de Ruijterweg 1
Dit restaurant in De Baarsjes heeft een dorpse uitstraling nagebootst zonder suf te zijn. Fruits de mer, slakken met kruidenboter, uiensoep met gegratineerde kaas. Zo’n beetje alle Franse succesnummers komen hier voorbij, dus ook tartare de boeuf classique, salades César en Niçoise, chocolademousse en île flottante, eiwitschuim in een vanillesaus met karamel.

9. La Parole, Kwakersstraat 24 
Deze Franse bistro in Oud-West is familie van Le Forel in de Bosboom Toussaintstraat en loopt al sinds de opening als een trein. Op de kaart staan vele Franse klassiekers opgelijnd, zoals slakken, moules frites, côte de boeuf (800 gram) en crêpe Suzette.

10. Pastis, Eerste Constantijn Huygensstraat 15
Bij dit populaire ‘huiskamertje’ in Oud-West eet je Franse gerechten als bouillabaisse (vissoep) en steak met dragonsaus. Ook qua groente gebeuren hier leuke dingen. Spitskool en croûte (in korst) bijvoorbeeld, inclusief paddenstoelen, koffie-olie en een witte saus met amandel. Voor toe: de crème brûlée of die andere klassieker: de dame blanche.

11. Restaurant Adam, Overtoom 515A
Bij deze zaak in Oud-West eet je niet à la carte, maar kies je voor vier, vijf of zes gangen. Gerenommeerde gidsen als Michelin en Gault & Millau zijn zeer te spreken over de moderne Franse creaties van Arne Russchen, zoals  ‘de smaakvolle, heel hartige sukade, die zowel zacht als boter was maar tegelijk umami bood’. Elders lees ik over pulpo van de barbecue met aardappelmousseline en chimichurri, chorizo en een pittge saus (pil-pil). Het water loopt me in de mond!

NET BUITEN WEST
Bistrot Neuf, Haarlemmerstraat 9
Franse klassieker in de Haarlemmerbuurt. Prik in een steak tartare met gerookte mayo, zwarte knoflook, ingelegde biet en mosterzaad (optioneel: 15 gram kaviaar). Kreeftenravioli met bouillabaissesaus is wellicht ook een idee, en anders is de zeeduivel met babyinktvis dat wel.

Tannay, Zandhoek 14
Vrij nieuw restaurant uit de stal van de familie Caron. Het menu is een eerbetoon aan de streek waar chef-kok Thomas Dennuth is opgegroeid: de Bourgogne. Je eet er bijvoorbeeld ratatouille met Parmezaanse kaas en een tuile (wafeltje) van basilicum of kalfszwerik met gember en bospeen.

DeWestkrant